Proč se přihlásit do GTP CZ

Cenu GTP CZ 2024 přináší EDUin, o. p. s. pod záštitou prezidenta ČR Petra Pavla.


Markéta Vokurková, finalista 2020

Markéta Vokurková je lídrem programu „Učíme se venku“ a se skupinou učitelů dokazuje, že výuka nemusí probíhat jen ve školních třídách.

Co Vás napadlo / Co Vám běželo hlavou, když Vám přišla nominace?

Nominovaná jsem byla dvakrát. Poprvé v roce 2018, kdy jsem se dostala do první třicítky. To pro mě byla obrovská motivace k tomu, abych začala víc přemýšlet nad svým učením. Protože jsem „propadla“ učení venku, začala jsem více propagovat venkovní výuku. Setkávala jsem se častěji s lidmi, kteří tvrdili, že jsem je inspirovala. Druhá nominace od pana ředitele mě přesto překvapila. Vážím si toho, že si cení mé práce, která se vymyká zaměření naší „čtenářské“ školy.  

Proč jste se rozhodla do ceny přihlásit? Co jste od účasti v ceně očekávala?

Čím častěji jsem učila venku, tím větší zodpovědnost jsem cítila k propagaci venkovní výuky. Stále ještě je spousta kolegů, kteří se obávají nepřízně počasí nebo rodičů. Já jsem přesvědčená, že učení venku, obzvláště na první stupeň základní školy, neodmyslitelně patří.

Jak zpětně hodnotíte svoji účast v ceně? Co Vám účast v ceně přinesla?

Těší mě, že jsem se mohla díky účasti na GTP seznámit se spoustou inspirativních lidí. Ať už s kolegy učiteli, tak i odborníky z poroty a novináři. Získala jsem větší rozhled o aktuálním pedagogickém dění. Mohu se podílet na jeho vývoji.

Co byste vzkázala učitelům, kteří zvažují, že se do ceny přihlásí?

Finalisté GTP nejsou soupeři, ale kolegové. Přijď se mezi nás inspirovat!