Tomáš Kaválek



Gymnázium Židlochovice





Učí český jazyk a tělesnou výchovu na Gymnáziu v Židlochovicích. Kromě jiných aktivit spjatých s výukou na této škole je garantem školního časopisu DALEKOHLEDím a stejnojmenného školního podcastu. Patří také ke školnímu týmu vzdělavatelů DofE – aktivity pro celostní rozvoj žáků a podílí se na podpoře žáků v psaní SOČ. V současné době je členem metodického kabinetu češtinářů pro Brno-venkov a uvádějícím učitelem.
Ve svém pedagogickém snažení klade důraz nejen na kritické myšlení, mediální gramotnost a zážitkovou pedagogiku, ale především na osobní vztah ke svým žákům jako jedinečným osobnostem, které má možnost provádět nástrahami rodného jazyka, literatury, komunikace, pohybových dovedností a vícedenních sportovních kurzů. Ty mu stejně jako jeho studentům v současné době nejvíce chybí. V online výuce využívá kromě jiného tvorbu videí, animací, plakátů, zvukových záznamů a únikových her.
Ve volném čase hraje v ochotnickém divadle, v cimbálové muzice Šternovjan, podílel se na
rekonstrukci místního kroje a na znovuobnovení některých místních tradic, vede letní tábor pro rodiny s dětmi a trénuje malé florbalisty.