Klára Voldhonsová



Základní škola, Most, Vítězslava Nezvala, p. o.





Vystudovala jsem obor český jazyk a dějepis na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. V současné době vyučuji český jazyk na 2. stupni 8. základní školy v Mostě, kde prvním rokem také zastávám pozici zástupkyně ředitele školy pro pedagogické záležitosti. Když jsem na tuto školu před 6 lety nastupovala, netušila jsem, jak moc mě (nejen) profesně zasáhne. Naše škola je součástí projektu Pomáháme školám k úspěchu, proto je i můj pedagogický vývoj úzce spjat s touto velkou učící se komunitou. 

Věnuji se zejména prožitkovému čtenářství a pisatelství. Ve své výuce se snažím uplatňovat metody kritického myšlení. S dětmi pracujeme ve formátu dílen čtení a psaní. Záleží mi na bezpečném prostředí, aby se žáci nebáli udělat chybu a uvědomili si, že je může posílit. Jsem ráda, když děti pracují ze všech svých sil, a to v pohodové atmosféře založené na spolupráci, vzájemné důvěře a pochopení. Mým cílem je, aby každé dítě zažilo úspěch a bylo dostatečně podpořeno, motivováno. 

S tímto přesvědčením souzní hodnoty a principy dílen psaní, kde si děti své učení samy řídí. Vážím si toho, že mohu být součástí vývojové skupiny, která se zabývá právě pisatelstvím dětí a pracuje na vývoji pisatelského kontinua. A nejvíc jsem pak pyšná, když naše děti čtou své texty na autorském čtení pro veřejnost. Letos se těšíme již na jeho 3. ročník. 

Jedna z věcí, která mě na mém povolání baví, je neustálé vzájemné učení, jak od dětí, tak od kolegyň, kolegů. Jelikož v projektu Pomáháme školám k úspěchu působím jako pedagogická konzultantka, umožňuje mi to více spolupracovat také s ostatními učiteli z naší lokality. Podílím se pak na přípravě setkáních, která jsou založena na vzájemném profesním učení. 

Energii doplňuji v přírodě v jakoukoliv roční dobu. Ať už se jedná o výšlap na kopec, cyklistiku nebo jen obyčejný pobyt venku (jsem kochací typ).  Vzpomínky si ráda uchovávám pomocí fotografií. Ve svém volném čase se ráda začtu do dobré knihy, zaposlouchám se do hudby. Věrným parťákem a podporovatelem je mi pak moje rodina.