Zuzana Staňková



Škola Můj Projekt Mánesova - Gymnázium, ZŠ a MŠ s. r. o., Sokolov





Mým druhým domovem je již 15 let Škola Můj Projekt Mánesova v Sokolově. Po ranním příchodu do školy vždy následují úsměvné rozhovory s kolegy. A po několika dětských osloveních „ahoj Zuzi…“ přichází vždy pocit, že tady jsem správně, sem patřím. 

Fascinuje mě dokonalost dětské mysli poradit si s výzvami. Baví mě hledat cesty, jak podpořit rozvoj myšlení na cestě k tvořivosti a samostatnosti. V integrovaně tematické výuce nechávám děti objevovat, jak spolu souvisí všechny jevy i děje, které nás obklopují. Rádi za takovým poznáním vyrážíme ven zažívat vše na vlastní kůži. 

Naplňuje mě tvoření výukových aktivit, díky kterým mohou děti na jakýkoliv nový poznatek přijít zcela samostatně. V průběhu jejich činnostního učení ustupuji do pozadí a nechávám je probudit vlastní nápady, prodiskutovat se spolužáky další postupy a přijít tak na co nejvíce zákonitostí svým vlastním přičiněním. Snažím se tuto efektivní filozofii výuky předávat dalším kolegům díky spolupráci s nakladatelstvím Hanami a tvorbě výukových materiálů a metodik pro 1. stupeň základní školy.

Jsem budoucím lektorem Hejného metody. Matematika i řešení logických úloh je mou zálibou již od školních let. Pomáhám všem dětem najít aspoň kousek matematického světa, ve kterém se potkají s úspěchem i dobrým pocitem. Učím se od dětí pestrosti řešení matematických záludností i trpělivosti při hledání netradičních cest. 

Ve své praxi zúročuji poznatky i nadhled ze studia psychologie a tělesné výchovy. Dovednost diferenciace a výuky nadaných žáků jsem prohloubila v doktorském studiu na UK v Praze. A dlouhodobé zaujetí pro konstruktivistickou výuku mě přivedlo k zájmu vystudovat také učitelství pro 1. stupeň ZŠ. 

Profesní entuziasmus mě provází díky mé rodině, přátelům, kolegům, lidsky zaměřeným pedagogům a především díky dětem.