Emilie Bandová



8. základní škola Most





Učí na 8. základní škole v Mostě, která je zapojena do projektu Pomáháme školám k úspěchu.

Je učitelkou 1. stupně. Působí druhým rokem jako interní mentor prožitkového čtenářství, které ji nejvíce uchvacuje. Snaží se o to, aby děti vnímaly četbu jako každodenní radost a ke čtení získaly důvěru. Razí s nimi myšlenku: Čteme, protože chceme, ne proto, že musíme.

Pracuje ve formátu pravidelných dílen čtení a čtenářských lekcí a největší radostí je pro ni sledovat, jak se z jednotlivých dětí stávají kriticky přemýšliví jedinci. Vymýšlí a tvoří čtenářské pomůcky a materiály. Se svými kolegy plánuje, realizuje a reflektuje párovou výuku, která je vzájemně velmi obohacuje.

Účastní se jak Festivalů pedagogické inspirace, tak setkání prožitkového čtenářství, kde lektorovala a sdílela, co jí s dětmi funguje.

V současné době je zapojená jako pedagogická konzultantka pro síť připojených škol, se kterými se společně zabývají prožitkovým i oborovým čtenářstvím, didaktickým potenciálem textů a vyhodnocováním dopadu výuky na učení žáků.

Její pedagogická praxe jí ukázala, že pro vzdělávací úspěch každého žáka je třeba bezpečné prostředí, plánování výuky a vedení dětí k objevování.