Jan Kuzebauch



ZŠ Kraslice, Dukelská





Jsem učitelem anglického jazyka a matematiky a ve školství pracuji s přestávkami přes 15 let. Hlavní část svého profesního života mám svázanou se ZŠ Dukelská v Kraslicích, kde jsem začínal jako učitel, poté působil jako zástupce ředitel školy, a posléze se stal ředitelem této školy.

Jsem absolventem bakalářského studia na ZČU v Plzni a následně magisterského studia na PF UJEP v Ústí na Labem. Předmětem mého studia byl anglický jazyk a literatura. Anglická literatura, a to i odborná pedagogická literatura, jsou mým koníčkem dosud.

V současné době učím především matematiku, kde se snažím klást důraz na propojení matematiky se „skutečným životem“. Snažím se ukázat, že matematika není jenom školní předmět, ale je to součást našeho života, že spousta našich myšlenkových pochodů je vlastně aplikace matematiky, ačkoliv si to ani neuvědomujeme.

Za největší výzvu považuji přizpůsobení probíraného učiva tak, aby si každý žák odnesl z hodiny nějakou znalost či dovednost a aby každý žák mohl cítit, že se úspěšně posouvá kupředu.

Dále také působím jako lektor v Národním pedagogické institutu, kde školím zejména digitální kompetence a jejich zavádění do výuky. Zavádění digitálních kompetencí do vzdělávání není pouze administrativní proces, ale často se jedná o střet v otázkách vnímání našeho světa mezi jednotlivými pedagogy. Tento střet vnímám jako prostor k diskuzi, kterou rád s kolegy vedu.