Lenka Otáhalová



ZŠ Bratrství Čechů a Slováků, Bystřice pod Hostýnem





Vždycky jsem chtěla být učitelkou a také jsem měla ze svých školních let poměrně brzy jasno, jak to rozhodně dělat nechci. Vystudovala jsem obor Učitelství pro 1. stupeň základní školy se specializací dramatická výchova a alternativní školství v Ostravě, později ještě angličtinu pro 1. stupeň.

V současné době učím 1. – 3. ročník základní školy s každodenním zařazováním CLIL výuky do všech předmětů. V mé třídě kladu největší důraz na bezpečné a podnětné prostředí pro výuku dětí a především pro společné sdílení pocitů, názorů, nově nabytých dovedností a zkušeností. Učíme se empatii k prožitkům druhých, ale také zodpovědnosti za vlastní učení. Podporuji práci ve skupinách i různé typy formativního hodnocení. Velmi důležitá je pro mě také souhra žák – ambasador žáka – rodič – učitel.

Ve škole také funguji jako autor a koordinátor projektů Erasmus+, jsme akreditovaná škola a pořádáme výjezdy nejen učitelů, ale i žáků. Každoročně se také účastním výukového pobytu v naší partnerské škole v portugalském Lisabonu. CLIL výuku na naší škole prezentuji u nás i v zahraničí na akcích Domu zahraniční spolupráce.

Zároveň pracuji jako externí pracovník v okolních mateřských školách, kde jim pomáhám zavádět anglický jazyk jako přirozenou součást školky (takový první CLIL). Na druhé straně vedu seminář Integrovaného jazyka na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně, na kterém můžu studentkám a budoucím učitelkám prvního stupně předat praktické zkušenosti z výuky a sdílet s nimi jejich nové nápady pro CLIL výuku.