Dominik Rubáš



ZŠ Kobyly





Po ZŠ v Českém Dubě a gymnáziu v Mnichově Hradišti vystudoval bakalářský studijní program Fyzika a Geografie se zaměřením na vzdělávání na FP TUL. Na navazující magisterské studium poté odešel na PřF UK (obor Fyzická geografie a geoekologie). Nyní studuje v doktorském programu Didaktika geografie na PřF UK a ve své disertační práci se v teoretické i praktické rovině zabývá terénní výukou a formováním vztahu jedince ke krajině a k místům v ní.

Desátým rokem působí jako učitel fyziky, zeměpisu a částečně přírodopisu na ZŠ Kobyly. Jeho výuka je inspirována regionálním principem a koncepcí místně zakotveného učení. V co největší míře se snaží o integraci přírodovědných předmětů a k jejich výuce využívá skutečnou krajinu. Ve škole vede turistický kroužek, v rámci něhož s žáky přibližně jednou měsíčně podniká jedno i vícedenní výlety v ČR i v zahraničí. Žáky se snaží naslouchat, a když to jde, pomáhat jim i s jejich mimoškolními starostmi.

Devátým rokem pracuje v Geoparku Ralsko, kde se zaměřuje na interpretační činnost, tvorbu edukačních materiálů a účastní se zahraničních projektů. Ve svém volném čase se věnuje popularizaci přírodních věd – napsal několik knih o přírodě Libereckého kraje. Čtvrtým rokem pracuje jako asistent na FP TUL, kde vyučuje přírodovědné předměty a věnuje se publikační činnosti. Svoji výuku se snaží zakládat na principech humanismu, velmi ho zajímají postoje, hodnoty žáků/studentů. Hlavním cílem jeho pedagogického působení je přispívat k formování environmentálně senzitivních a gramotných jedinců tím, že s nimi bude mj. sdílet krásy skutečné krajiny, která nás obklopuje.