Milada Smutná



ZŠ Liška, Brno





Jsem hlavní pedagožkou a mentorkou v Základní škole Liška, jejíž vzdělávací koncept je vystavěn na principech lesní pedagogiky a zážitkového učení. 

Každý den v Lišce je pro mne darem. Provázím prvňáky a druháky cestou k poznání sebe sama, objevení vlastní hodnoty a pochopení světa, ve kterém žijí. Podporuji jejich vnitřní motivaci, tvořivost, přirozenou touhu po poznání a také odvahu pouštět se i do věcí, kterých se obávají. Považuji za důležité, aby si děti osvojily měkké dovednosti, byly schopné naslouchat, řešit problémy, kreativně myslet, prezentovat své názory a aby se postavily rovně do života. 

A jaká byla moje cesta, než jsem vkročila do Lišky?

Po stážích ve speciálních školách v Rakousku a ve waldorfské škole v Německu jsem vystudovala PdF MU v Brně, obor Speciální pedagogika. Zahraniční zkušenosti silně ovlivnily moji pedagogickou práci, náhled na možnosti vzdělávání dětí se speciálními potřebami, a dodaly mi odvahu „dělat věci jinak“. Přes 13 let jsem učila ve speciálním školství, podílela se na tvorbě metodik pro výuku trivia žáků s PAS, lektorovala pro Apla JM a byla uvádějící učitelkou. 

V tomto období jsem založila Institut praktické pedagogiky pod Active Brain s.r.o., vzdělávala se nejen v pedagogice a osobnostním rozvoji, ale také v neurovědě. Přes 10 let se věnuji moderním metodám tréninku mozkového potenciálu, vlivu stresu na učení a technikám osobnostního růstu u dětí.   

Vedu soukromou pedagogickou poradnu, lektoruji semináře a webináře akreditované pod MŠMT zaměřené na grafomotoriku, metodiky čtení, psaní, počítání a specifické poruchy učení. Spolupracuji se vzdělávacími institucemi nejen v Česku, ale také v zahraničí. Svoji energii směřuji do hledání nových cest napříč obory a sdílení zkušeností považuji za nedílnou součást své cesty k pozvednutí učitelské profese. Stereotypy a mýty jsou pro mne výzvou k akci. 

Zkušenostmi z praxe, video tipy a náměty sdílím na facebookové stránce Abeceda prvňáka a pomáhám tak rodičům i pedagogům objevit pohodu v učení. Šířím kolem sebe principy vzdělávání založené na učení bez stresu, sebepoznání a rozvoje mozku dítěte.

Jsem autorkou on-line kurzu Grafomotorika a první psaní, Abeceda prvňáka, Hravé psaní a Velkého kurzu dyslexie. Vydala jsem řadu elektronických publikací, článků a spolupracovala na on-line konferencích pro pedagogy i rodiče. Jsem spoluautorkou knihy Dyslektický mozek, která boří mýty o vzdělávání dětí a dospělých s dys-poruchami.

Věřím, že skvělý učitel dokáže najít poklad v duši každého dítěte.

Odkaz na videomedailonek