Zuzana Stonová



Střední škola řemesel, Šumperk / Základní škola SOFIE, Šumperk





Jsem školní speciální pedagožkou na Střední škole řemesel v Šumperku, kde také vyučuji předměty občanská nauka, psychologie a výtvarná výchova.

Svou pedagogickou práci stavím na aktivním projevu vstřícnosti, zájmu a respektu ke každému žákovi.

Ke svým žákům se snažím přistupovat s úctou, bez ohledu na to, v jakém stupni vzdělávání se momentálně nacházejí. Usiluji o rozvoj odpovědnosti, samostatnosti a sebekontroly všech žáků bez rozdílu. Pozitivně projevuji zájem o jejich osobu a promlouvám k nim tak, jak to odpovídá jejich věku a zkušenostem. Velkou oporu hledám v aktivní a smysluplné spolupráci trojúhelníku učitel – žák – rodič.

Mým cílem je připravovat a motivovat děti a mladé lidi ke vzdělávání tak, aby si sami uvědomovali zodpovědnost za svůj život, aby znali sebe sama, své silné a slabé stránky, toužili po poznání a sebezdokonalení, uměli pojmenovat své potřeby a emoce a především zvládali komunikaci a spolupráci s ostatními. Vedu žáky k tomu, aby bez ohledu na hodnocení ostatních, tvořili a dokončovali svou práci tak, jak nejlépe dovedou.

Jsem koordinátorkou „Žákovského parlamentu“, v rámci této platformy tvořím pro zapojené žáky prostor, ve kterém mohou uplatňovat svoji invenci, realizovat vlastní myšlenky a nápady. Podporuji jejich kreativitu. Snažím se v žácích, v rámci zapojení do nejrůznějších místních i celostátních projektů, vzbudit touhu dělat své okolí a svět lepšími, společně organizujeme sbírky a programy na podporu těm, kteří pomoc potřebují. Velký podíl aktivit ŽP tvoří vrstevnické vzdělávaní, ve kterém realizujeme společné aktivity pro žáky základních i mateřských škol, ale i vzájemné obohacování se mezi komunitou žáků SŠŘ, například formou inspirativních přednášek „Můj příběh“.

Jsem pořadatelkou kulturně vzdělávacího festivalu „Šumperský Majáles“, který každoročně navštíví tisíce středoškoláků. Projektu se účastní velké množství ambasadorů místních středních škol, ti zde získávají spoustu poznatků pro aktivní občanskou práci a podílejí na zlepšování společenského klimatu svého města.

V současné době jsem rovněž zakladatelkou a ředitelkou „Základní školy SOFIE“ v Šumperku, kde se mi úspěšně daří naplňovat vlastní pedagogické vize a postupně tvořit tým kvalitních, vzdělaných a empatických průvodců. Budujeme přátelskou školu, založenou na respektu a moderních výukových metodách. Pomáháme dětem objevovat svět, rozvíjet vlastní potenciál, kreativitu a odpovědnost za sebe sama. Podporujeme děti na jejich cestě za zdravým sebevědomím a místo tlaku na výkon, vedeme děti k nalezení vlastních důvodů, proč se učit. Společně tvoříme bezpečné, vlídné a podporující prostředí.

Se svým týmem průvodců pořádám inspirativní, metodické přednášky pro učitelskou, rodičovskou i širokou veřejnost. Přednášíme jednak sami, ale zároveň zveme na půdu naší školy inspirativní osobnosti z pedagogicky - inovativního prostředí.

Učitelství, výchova a vzdělávání není pro mě obyčejnou prací, obživou, ale opravdovým smyslem a náplní mého život.

Mottem mého života jsou slova Alberta Einsteina: „Největším uměním učitele, je probouzet v žácích radost tvořit a poznávat.“