Monika Svozilová



ZŠ Campanus, Praha





Učím na základní škole Campanus v Praze, kde jsem v současné době třídní učitelkou žáků 2.D. Mým hlavním cílem je vytvořit přátelské a motivující prostředí ve škole, kde se děti nebojí sdílet své pocity, a kde mají prostor pro bádání a navazování pevných vztahů. Při své práci využívám poznatků ze zahraničních stáží ve Finsku a Švédsku. Na škole působím také jako mentor pro formativní přístup, organizuji „sdílecí“ skupinu a jsem vedoucí metodického sdružení 2.tříd. Své zkušenosti sdílím i s dalšími školami v Praze. V minulosti jsem působila jako vedoucí centra kolegiální podpory v projektu Učíme se podnikavosti. 

Pro výuku čtení a psaní využívám metodu Sfumato. Absolvovala jsem kurz Učíme se venku a velmi ráda se s dětmi učím v okolí školy, kde máme prostor pro společné bádání. Ve svých hodinách se snažím propojovat formální a neformální vzdělávání. Kladu důraz na společné reflexe a práci s portfoliem. V rámci rozvoje digitálních kompetencí pravidelně využívám v hodinách tablety a motivuji kolegy, aby IT využívali i ve svých hodinách. Také jsem zapojena do tandemové výuky angličtiny s rodilým mluvčím. 

Respektuji individualitu žáků a snažím se výuku diferencovat tak, abych žáky maximálně podpořila. Ke zpětné vazbě využívám formativní a slovní hodnocení. S rodiči se setkávám v rámci triád. Vzhledem k tomu, že velmi často pracuji s žáky z Vietnamu, začala jsem navštěvovat kurz vietnamštiny pro učitele. S dětmi také cvičím jógu, díky které se děti dokážou uvolnit, relaxovat a soustředit.