Marta Veselá Jirousová



Gymnázium Otokara Březiny a Střední odborná škola Telč





Moje učitelská cesta je díky mým čtyřem mateřským dost pestrá; vystudovala jsem sice český jazyk a výtvarnou výchovu, ale už jsem měla v úvazku i dějepis, německý jazyk či matematiku. Začínala jsem na Základní škole v Nové Říši pod vedením nezapomenutelného pana ředitele Lubomíra Polívky, potom jsem byla rok na telčském gymnáziu, pak zase v Nové Říši a potom jsem se na čtyři roky uchytila v půvabné vesničce Urbanov nedaleko Telče. Poznala jsem, jak funguje malotřídní škola rodinného typu, kde jsem strávila krásné čtyři roky svého života. 

Na své učitelské cestě jsem si vyzkoušela práci školní asistentky, práci na dvou školách zároveň a zažila jsem i propuštění pro nadbytečnost. Žádné z těchto zkušeností nelituju. Teď se mi konečně podařilo zakotvit, a to na Gymnáziu Otokara Březiny a Střední odborné škole v Telči. 

A na co jsem jako učitelka nejvíc hrdá? Určitě je to časopis Školní bublina, který jsme začali vydávat v Urbanově a který získal hned dva roky po sobě první místo v soutěži Školní časopis roku. Dále je to sborník Plující ostrovy, který vychází v nakladatelství Dobrý důvod, a je výstupem literární soutěže Literární cena Otokara Březiny, kterou již třetím rokem organizuji na telčském gymnáziu. Cením si i spolupráce s nakladatelstvím Meander, pro které jsem připravovala čtenářské lekce a jsem zapojena do projektu Knižní stezka dětem.

Jako učitelka mám největší radost z toho, když do třídy přicházím jako mezi své přátele, když mě moji žáci překvapí, pobaví nebo předčí.

Kromě toho, že jsem učitelka, jsem i básnířka a výtvarnice. Vydala jsem tři básnické sbírky, ilustrovala jsem jednak svoji knihu pro děti Pět domů, jednak leporelo Ptala se Františky Marta či knihu Magor dětem. S  kamarádkou se věnujeme vázání kytic z místních zdrojů, říkáme si Divokvítí. Pečuji o Ukázkovou přírodní zahradu ve Staré Říši a jsem nadšenou pěstitelkou růží.