Jan Zázvůrek



Střední průmyslová škola sdělovací techniky, Praha 1, Panská 3





Od roku 2008 vyučuji na Střední průmyslové škole sdělovací techniky studiové praxe zvukové tvorby čtvrté ročníky oboru filmová a televizní tvorba. Do nynějška jsem některé roky vyučoval i technologie zvukové tvorby a hudební estetiku. Současně jsem vedl mnoho úspěšných absolventských projektů.

Zvuk má obecně tu vlastnost, že mnoho lidí si jeho přítomnost neuvědomuje, dokud funguje jak má. Toto funguje jak na fyziologické, tak i na technicko-umělecké úrovni. Proto je důležitou součástí mé výuky důraz na názorné příklady správného fungování zvukové dramaturgie. Neméně důležitou součástí mé vzdělávací práce je poukázat na těsnou provázanost jednotlivých složek v audiovizuálním díle. Nefunguje-li jedna, jiná ji většinou nezachrání. V neposlední řadě pak kladu důraz na optimalizaci workflow a časový management. Plně soustředěná práce není činností na celý den, ale spíš na několik hodin přerušených krátkými, ale ohraničenými pauzami. Zároveň se snažím brát v potaz osobní potřeby žáků a jejich osobnostní nastavení.Právě tento bod je v mé učitelské praxi největší výzvou.

Mimo školu pracuji na celotáborových etapových hrách pro letní dětské tábory. Profesně se pak věnuji hudebnímu zvuku, divadlu a konzultacím. Současně se snažím prezentovat svoji práci na sociálních sítích, aby se práce se zvukem dostala do širšího povědomí a získala tak větší atraktivitu. 

Mimo pracovní život se věnuji poslechu podcastů, sledování filmů a seriálů, ze sportů pak preferuji box, běh a squash.