Kamila Randáková



ZŠ a MŠ Montessori, Slaný





Pracuje jako učitelka v Montessori programu na 1.stupni ve věkově smíšené třídě. Je spoluzakladatelkou ZŠ a MŠ Montessori Slaný s pobočkami v Lounech a v Kladně a podílí se na řízení této školy, organizaci vzdělávání pedagogů, pomáhá novým učitelům.

Je pro ni velmi důležitá týmová spolupráce učitelů; ve škole i ve třídě pracuje v týmu pedagogů, kteří se na každodenní práci ve třídě společně domlouvají, připravují prostředí a organizaci výuky pro individualizované učení, vedou děti k samostatnosti a zodpovědnosti ve školní práci, používají formativní hodnocení a podporují úspěch každého žáka jako samozřejmý program školy.

V Montessori programu v ČR pracuje od r. 1997, absolvovala několik tréninků a vzdělávacích kurzů této pedagogiky pro MŠ a ZŠ, náslechy v zahraničních školách; podílela se na pilotním ověřování programu v českých školách.  Zkušenosti s individualizací výuky, organizací a přípravou prostředí v ZŠ i MŠ nadšeně předává učitelům a rodičovské veřejnosti; umožňuje pedagogům náslechy ve třídě. Pro Montessori ČR, z.s. dlouhodobě pracuje jako lektorka; připravila k akreditaci vzdělávací kurzy Montessori pedagogů MŠ a ZŠ v rámci DVPP; spolupracovala na organizaci a metodickém řízení několika projektů pro podporu učitelů.

Dvacet let vymýšlí a připravuje výukové materiály a pomůcky, které inspirují další učitele k individualizaci a aktivní práci dětí, a také k vytváření vlastních materiálů; s kolegyní vydala 5dílnou Interaktivní učebnici ČJ.

Odkaz na videomedailonek