Ladislav Pertl



SŠ pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice





Ladislav Pertl je učitelem na Střední škole pedagogické, hotelnictví a služeb v Litoměřicích, kde učí odborné předměty gastronomie a ve cvičné kuchyňce Technologii přípravy pokrmů u maturitních oborů. Již několik let se věnuje plně gastronomii a vzdělávání v tomto oboru. Je aktivním členem AKC (Asociace kuchařů a cukrářů), Českého gastronomického institutu nebo KU (Kulinářské umění). Pořádá soutěže a semináře pro žáky a mládež. Snaží se gastronomii ukázat žákům trošku jinak. V době Covidu natáčel videa z domácí kuchyně, kde si udělal kuchařské studio, aby mohl se žáky vařit online. Na této škole učí šestým rokem a od té doby je o škole slyšet a vidět v celém kraji. Je zakladatel celorepublikové soutěže, spolupracuje a připravuje kurzy se slavnými kuchaři a známými osobnostmi. Jeho práci na konci loňského roku ocenila i AKC-bronzovou medailí za zásluhy v oboru.

,,Žáci mohou opisovat knihy, mohou popsat stovky papírů a sešitů, ale názorná ukázka je vždy lepší.,, Když si žák sám osahá a vyzkouší určitou věc, rychleji a snáze si ji zapamatuje. Své žáky se snaží motivovat a rozvíjet u nich chutě, kreativitu a hlavně učení se samostatnosti a komunikaci. Každý žák je originál, je to nepopsaný papír a na každém učiteli je, aby první řádky byly ty nejtučnější.  Pan učitel učí kulinářské techniky, základy a pak už je to o samotném žákovi, jeho chuti a fantazii. Není důležité učit recepty, ale postup, jak zdárně a správně dojít do požadovaného výsledku.

Ve škole patří k oblíbeným učitelům jak mezi žáky, tak i mezi kolegy. Pro své kolegy často připravuje gastro výlety.  Se žáky jezdí na třítýdenní povinné praxe, kde žáky pozná i z druhé strany a vždy si to společně pořádně užijí. Škola není jen o vztahu žák - učitel, ale důležitým článkem je i rodič, který musí spolupracovat a pomáhat oběma stranám.