Pavlína Jurzykowská Kudláčková



ZŠ Zeleneč





Učí na druhém stupni ZŠ Zeleneč francouzský jazyk a mediální výchovu. Při učení se snaží zohlednit kromě mentálních schopností i psychické rozpoložení jednotlivých žáků. Uvědomuje si, že učitel v dnešní době pro mnohé děti (například z rozvádějících se rodin) téměř supluje rodiče. Často i psychology, kterých je ve školství jako šafránu. Je tedy nejenom učitelkou, ale i oporou mnohých zelenečských dětí.

Motto jejího učení je „Neplnit nádobu vodou, ale zapálit oheň.“ Učení bere jako proces, který by měl děti bavit. Proto vítá změny ve školství v posledních letech – zejména redukci osnov a zavádění inovativních metod (e-learning).

Jako bývalá novinářka a absolventka mediálních studií na Ženevské univerzitě pomáhá prosadit mediální výchovu do rozvrhů na základních a středních školách. Spolupracovala například se Seznam.cz na projektu Seznam se s médii.

V hodinách francouzštiny se zaměřuje na prožitek – využívá spektrum vizuální a taktické percepční oblasti. To znamená, že se snaží navodit ve třídě atmosféru podle cíle hodiny (jídlo –děti „jsou“ v restauraci, „zvířata“ – děti „jdou“ do ZOO). Pro učitele francouzštiny vede na Facebooku stránky Frankofilka. Týdně produkuje několik her v aplikaci KAHOOT – pod stejným pseudonymem.  

Kromě jiných aktivit spjatých s výukou na této škole před dvanácti lety založila a vede školní časopis KLÁSKOVINY a od září 2021  i školní podcast MÁŠ NA TO!?