Andrea Ćmoková



ZŠ a MŠ Mendelova, Karviná





Působí na ZŠ a MŠ Mendelova v Karviné, kde učí na 1. stupni. Je certifikovanou lektorkou Hejného metody, pilotní učitelkou učebnic matematiky pro 1. – 5. ročník, mentorkou učitelů i studentů, trenérkou.

Klíčovými slovy její výuky jsou radost, energie, volba, zodpovědnost, bezpečí, respekt, spolupráce…

Ráda učí v souvislostech, má ráda, když to dává smysl i prožitek. Učí konstruktivisticky, rozvíjí čtenářskou a matematickou gramotnost, badatelsky orientovanou výuku. Ve výuce používá metody  RWCT a formativního hodnocení, pracuje v různých projektech. Od první třídy, kde teď učí, pracuje s cíli, využívá gradované úlohy, s výběrem úloh podle obtížnosti i typologie osobnosti. Snaží se zapojit do tvorby kritérií i své žáky a budovat u nich zodpovědnost za svou práci i své učení. Baví ji role průvodce, kdy dává směr, podporu a užívá si společnou radost při objevování a tvoření. Přes práci dětí reflektuje hlavně svou práci, sebevzdělávání a seberozvoj bere jako součást svého života. A to učí i své děti.

První období je pro ni otvírání různých truhliček vědění a dovedností a podpora silných stránek, aby měl každý možnost najít to, čím by se jednou mohl zabývat. A také společná cesta v objevování sama sebe i celé skupiny.

Je pro ni velice důležité objevit a  rozvíjet talent každého dítěte, ale i práce s celou skupinou, kdy se učí spolupracovat, tolerovat se i respektovat jak sebe, tak i jinakost a jedinečnost, ale i respekt k přírodě a okolí. Důležitou je také spolupráce s rodiči.

Při práci s dospělými se jí propojují další cesty, které ji stále přináší nový pohled. Na seminářích, webinářích, letních školách, konferencích i kolegiální podpoře se snaží předat nejen zkušenosti, ale i radost z učení.

Nabíjí ji jiskra v očích. Věří babiččinu - všechno zlé je k něčemu dobré a tomu, že důležitější než co, je jak. Miluje vítr ve vlasech a samozřejmě celou svou velkou rodinu.