Marcela Přibylová



ZŠ a MŠ Znojmo, Pražská





Odkaz na videomedailonek

Vystudovala učitelství 1. stupně na Masarykově univerzitě v Brně. V současné době působí na ZŠ a MŠ Pražská ve Znojmě, kde je třídní učitelkou 3. ročníku s hudebním zaměřením.

Snaží se vytvářet dětem takové inspirativní prostředí, aby měly motivaci ke svému vzdělání. Má velmi ráda kreativitu, pestrost, reaguje na výzvy současné doby a na svět, ve kterém děti vyrůstají a pracuje na tom, abychom přesto všechno nezapomínali na pravé lidské hodnoty i běžné každodenní obyčejné radosti. Podporue nadané žáky a baví ji objevovat dětský talent. Věnuje se také žákům se speciálními vzdělávacími potřebami, kterým se snažím vytvořit co nejpříznivější prostředí a vybavit je potřebnými pomůckami, které podpoří a usnadní jejich vzdělávání. Ale věří v potenciál úplně všech dětí, snaží se nepřehlédnout a vnímat každého jednotlivce. Dává dětem konstruktivní zpětnou vazbu, podporuje kritické myšlení, vzájemnou pomoc, spolupráci a samostatnost. Ale především se snaží vytvářet takové podmínky, aby děti měly dobrý pocit ze sebe sama a vnímaly se pozitivně, protože to je základ úspěchu každého člověka.

Ve svých hodinách používá učení zážitkem, prožitkem. Připravuji vždy něco, co děti ohromí, nadchne, zaujme, překvapí a strhne k aktivitě. Jejím cílem je vzbudit v dětech zájem, probudit touhu vědět a něco sám zjistit. Velmi často pracuje s dětsky přitažlivými a atraktivními tématy, která zpracuje do projektů a zařazuje do výuky všech předmětů, každoročně připravuje dětem své třídy promyšlený celoroční motivační projekt.

Již mnoho let do výuky všech předmětů zařazuje hudbu a hudební nástroje a pozoruji velký zájem u dětí o tuto metodu výuky. Je to forma výuky, kterou sama vymyslela, která ji baví a úspěšně dlouhodobě funguje, dokáže úžasně strhnout, motivovat a kultivovat děti. Ve výuce reaguje také na každodenní dění kolem nás a témata, o která děti projeví zájem. Vytváří si sama mnoho originálních výukových materiálů, které ve výuce využívá. Pro pestrost výuky se nebrání použít různé a jakékoliv nové nebo jiné prvky výuky, pokud výuka splňuje stanovené cíle a je zajímavá pro děti.

Například ráda zařazuje různé prvky fungujících alternativních programů i některé prvky svobodných škol, které jdou začlenit organizačně do výuky na běžné základní škole.

V roce 2007 navštívila na 5 týdnů různé školy v USA (Boston, Marblehead, Princeton, Hanover), kde načerpala mnoho zkušeností a inspirace, ze kterých velmi čerpá při své práci. Spolupracuje se Speciálně pedagogickým centrem v Brně a podílí se na inkluzi zrakově postiženého žáka. Se svojí třídou pracuje v celostátním projektu Tady jsme doma, pod záštitou ÚNLK ve Strážnici. Je organizátorkou a iniciátorkou mnoha koncertů a kulturních akcí s dětmi, připravuje ukázkové hodiny pro rodiče, aktivně se zapojuje s dětmi do charitativních akcí a pravidelně do kulturních akcí pořádaných městem Znojmem v rámci okresu i v rámci přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Rakouskem. Je členkou poroty tradiční dětské pěvecké soutěže Znojemský slavíček. Reprezentuje svoji školu s dětmi v regionálních i celostátních soutěžích, svoji hudební třídu přivedla k výhře Zlatého oříšku pro nejtalentovanější děti ČR.

Organizuje výměnné pobyty žáků se ZŠ Adršpach a spolupracuje na vzájemných projektech napříč Českou republikou. Ve svém volném čase vede různá dětská hudební tělesa, vyučuje děti hře na cimbál a další hudební nástroje. Za podpory vedení školy pomohla zařídit novou učebnu hudební výchovy s velkým množstvím hudebních nástrojů a třemi cimbály uprostřed, kterou využívají děti k výuce i k odpoledním zájmovým hudebním aktivitám. Sama ovládá základy hry na více hudebních nástrojů, vystupuje s cimbálovou muzikou a jinými hudebními tělesy, kde hraje na housle a je členkou Klubu automobilových veteránů.

Své zkušenosti, nápady i materiály, které vytváří, předává dlouhodobě formou sdílení mezi ostatními pedagogy a veřejně je publikuje na internetu (Instagram, Facebook, Youtube, Pinterest),

spravuje svoji samostatnou inspirativní stránku pod názvem Kreativní vyučování, na které předávám mnou vytvořené originální a digitálně zpracované výukové materiály, výuková videa, náměty a nápady do výuky všem ostatním. Setkává se s hezkými ohlasy a reakcemi od ostatních kolegů i veřejnosti. A to ji moc těší a motivuje do další práce, která ji neskutečně baví.