Jana Policarová



ScioŠkola Praha 11 / ZŠ Vladislava Vančury Praha Zbraslav





Odkaz na videomedailonek

K učitelství jsem se dostala oklikou. Původně jsem směřovala k vědecké kariéře na Přírodovědecké fakultě UK. Ve volném čase jsem se ale zároveň věnovala dětem ve skautu a později vzdělávala skautské vedoucí. Postupně jsem si uvědomila, že větší naplnění než vědecká práce, mi dává vzdělávací a výchovná činnost ve skautu. Když jsem hledala, kde bych se mohla uplatnit, narazila jsem na vizi tehdy nově vznikající první Scioškoly a protože to vypadalo jako škola zkřížená se skautským oddílem, šla jsem do toho.

Začátky Scioškoly pro mě představovaly ohromnou zkušenost. Bylo to jedno velké hledání, experimentování a učení se ve skvělém a rozmanitém týmu lidí. Na Scioškole jsem si díky tandemové a tematické výuce vyzkoušela učit všechno možné, ale postupně jsem se ukotvila na druhém stupni u přírodních věd. Nyní učím především Přírodopis a Chemii.

Učení ve Scioškole mě baví a jsem moc ráda, že mohu spoluvytvářet takovou skvělou školu. Zároveň ale vnímám, že to je bublina určená jen pro některé. Protože bych ráda vytvářela skvělou školu pro všechny děti, rozhodla jsem se od letošního září působit i na státní ZŠ Vladislava Vančury v Praze na Zbraslavi. Každotýdenní přebíhání mezi těmito dvěma značně odlišnými světy je pro mě hodně zajímavá a často i náročná zkušenost. I přes občasné krize v tom ale stále vidím smysl.

Kromě samotného učení jsem součástí týmu Národního pedagogického institutu pro revize RVP vzdělávacího oboru Přírodopis. Usiluji o to, aby se přírodopis neučil jako systém organismů, ale aby se příroda žákům ukazovala zajímavě a v souvislostech. Proto výuku koncipuji tematicky, žáky se snažím brát co nejvíc do přírody a přírodu do třídy. Do hodin si často vytvářím vlastní materiály a když mám chvíli času, publikuji některé z nich na Učitelnici.